Acne

Acne is een verzamelnaam van enige, onderling verschillende,  huidaandoeningen die te herkennen zijn aan puistjes. Het treedt met name in de puberteit op door de werking van hormonen en erfelijke aanleg. Ook volwassenen kunnen last hebben van acne. Het is ontsierend en het heeft vaak psychische gevolgen. Westerse artsen schrijven meestal cremes voor op basis van corticosteroiden (een hormoon uit de bijnier) of zoeken cosmetische oplossingen.

In de Chinese geneeskunde is acne een uiting van een onderliggend probleem – de huid weerspiegelt de gezondheid. De therapeut zal beoordelen wat in uw geval de oorzaak van de acne is. Van belang zijn bijvoorbeeld de plaats van de acne, en – bij vrouwen – de relatie met de menstruatiecyclus. Met kruiden, acupunctuur en voedingsadviezen zijn vaak goede resultaten te behalen. Bij de behandeling worden ook de psychische gevolgen niet vergeten.

 

Hieronder het verhaal van een ervaringsdeskundige met acne, Monique, 29 jaar.

Acne / migraine: de ervaring van Monique, 29 jaar

Drie jaar geleden ben ik gestopt met de pil ivm ernstige migraine. Na het stoppen met de pil kreeg ik extreem last van acne. Daardoor ben ik een jaar van het kastje naar de muur gestuurd in diverse ziekenhuizen. Niemand wist waar het vandaan kwam en werd bezaaid met medicijnen en smeersels. Een jaar later was ik het zo zat, ik voelde dat er iets niet klopte van binnen, was extreem onzeker en durfde af en toe de deur niet meer uit met die ernstige acne in mijn gezicht. Mijn moeder kwam met het idee om eens acupunctuur te proberen, het heeft mijn vader en broer vroeger met een kwaal geholpen. Ik was al op het punt van baat het niet dan schaad het niet… Nu denk ik ‘had ik het maar eerder gedaan’.

Wat een opluchting. Lingzhi kwam er direct achter dat er iets niet goed ging met de reiniging van mijn lever want ik had na 1,5 jaar nog steeds geen regelmatige menstruatie. bij Lingzhi had ik het gevoel dat ze me begrepen en verder lichamelijk keken, dan alleen naar het euvel acne. Na 1 maand werd het vuurrode en de grote gezwellen een stuk minder en kwam mijn zelfvertrouwen al weer stukje bij beetje terug. Na een half jaar later kan ik zeggen dat ik er helemaal van af ben en slecht af en toe een pukkeltje heb. Maar dit is te wijden aan menstruatie, eten en leefstijl.

Als ik met vriendinnen praat hoor je helaas steeds meer verhalen over lastig zwanger worden, migraine, menstruatieproblemen en meer vrouwenkwaaltjes. Ik geef dan 1 tip: Lingzhi, ik zweer inmiddels bij acupunctuur.

Mijn gedachten zijn: ‘kunnen we het niet met acupunctuur af, dan pas ga ik naar het ziekenhuis’. Het is voor mij wel bewezen dat de oosterse geneeskunde zoveel verder is dan de westerse geneeskunde. In de westerse geneeskunde krijg je overal wel een medicijn of tube voor, de oosterse geneeskunde werkt veel meer vanuit de natuur.

 

 

Chinese diagnostiek

De Chinese geneeskunde bekijkt de mens in zijn geheel, uw klachten maken deel uit van u als mens. Bij de diagnostiek zullen we dus ook vragen naar uw leefwijze, de kwaliteit van uw slaap, uw voedingsgewoonten en ontlastingspatroon. Onderdeel van de diagnose is ook een tong- en polsdiagnose.

De oude Chinezen hebben geleerd dat de tong een weerspiegeling is van het functioneren van het lichaam. We kijken naar de kleur van de tong, de vorm en het beslag (het laagje op de tong). De pols geeft eveneens een beeld van het energetisch functioneren van het lichaam. Vaak kijken we ook in de ogen – de spiegel van de ziel. Met alle informatie stellen we een diagnose volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde. De diagnose leidt tot een behandelplan. In het behandelplan staat onder meer hoe we de klacht willen oplossen of verminderen en hoeveel behandelingen we nodig denken te hebben. Dit behandelplan wordt met u besproken.

Reacties zijn gesloten.