Corona-virus | Covid-19

Hoe het begon

Het begon allemaal in Wuhan, een miljoenenstad in de Chinese provincie Hubei. Vandaaruit heeft het Corona-virus zich inmiddels over de gehele wereld verspreid. En iedereen merkt inmiddels de gevolgen: thuisblijven, onzekerheid en voor veel mensen ook financiële problemen. En waar het overal alleen maar erger lijkt te worden met meer ziektegevallen, meer opnames op de Intensive Care en ook meer sterfgevallen, wordt de situatie in China zelf wat stabieler.

In 2003 waren wij zelf in China tijdens de SARS epidemie, dus we waren enigszins voorbereid op wat kon gaan komen.  Ons Chinese netwerk heeft ons al in een vroeg stadium gewaarschuwd voor de ernst van deze epidemie. Het RIVM probeerde ons nog gerust te stellen dat de kans klein was dat het virus ook naar Nederland zou komen. (zie: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3178600/Van-geen-zorgen-tot-een-intelligente-lockdown-zo-overviel-het-coronavirus-ons-allemaal)

En onze premier Rutte zei tegen iedereen om geen handen meer te schudden en afstand te bewaren, om het zelf vervolgens te vergeten.

coronavirus

Huidige situatie

Een paar weken verder ligt heel Nederland plat, en kijken we angstig naar de situatie in landen waar het erger is zoals Italië en Spanje, of waar het allemaal  nog veel erger zal worden zoals in ons geliefde India en in Afrika, en bij toch al kwetsbare groepen zoals vluchtelingen.

Gelukkig is de mens vindingrijk en werken mensen overal ter wereld samen om een medicijn te vinden voor de zieke patiënten , en om een vaccin te ontwikkelen om toekomstige epidemieën te voorkomen. Hopelijk zal dit snel worden gevonden

mondkapjes

Lessen uit China

Toen duidelijk werd dat er sprake was van een nieuw virus hebben ze in China grotendeels dezelfde maatregelen genomen als hier: strikte quarantaine en lockdown in bepaalde gebieden, het vaak opmeten van de lichaamstemperatuur, handen wassen, in de mouw niezen en hoesten, afstand bewaren. Daarnaast zijn de Chinezen bekend met het dragen van mondkapjes. Werd dat vroeger gedaan om anderen niet te besmetten als je zelf griep had, werd dat later ook nodig vanwege de enorme milieuvervuiling om fijnstof buiten te houden. Tijdens deze epidemie is iedereen verplicht om een mondkapje te dragen. In China worden deze gratis ter beschikking gesteld, en er wordt streng op gehandhaafd op het dragen ervan. Europese wetenschappers zeggen dat het dragen van een mondkapje geen zin heeft (maar ze zeiden ook dat het virus waarschijnlijk niet naar Europa zou komen).

Preventie

In Chinese ziekenhuizen werken artsen vaak samen met acupuncturisten en specialisten op het gebied van kruiden. Zeker als de Westerse geneeskunde nog geen medicijnen heeft om een ziekte te genezen wordt er nadrukkelijk ook gekeken naar wat de Chinese geneeskunde heeft te bieden. De Chinese geneeskunde is er in de eerste plaats voor preventie. Een goede dokter voorkomt dat iemand ziek wordt. Daarom is het van het allergrootste belang om je te houden aan de maatregelen!

Vanuit preventie-oogpunt gebruiken veel Chinezen middelen als vitamine C en zoethoutwortel-thee. Daarnaast worden er ook bepaalde kruidenformules gebruikt om de lichaamsweerstand te verhogen om te voorkomen dat je ziek wordt. In Chinese termen moet worden voorkomen dat een externe pathogeen het lichaam binnenkomt, en als dat toch gebeurt dat de weerstand-qi sterk genoeg is om de pathogeen er weer uit te werken. Vandaar afwisselend koude rillingen en koorts in dat stadium.

Covid-19

Omdat er sprake is van een sterk virus en niet iedereen voldoende afweer heeft, worden er helaas toch veel mensen ziek. De ziekte die je krijgt door besmetting heet Covid 19. Het begint met symptomen als hoge koorts, droge hoest, vermoeidheid, slijmproduktie, kortademigheid, gewrichtspijn, keelpijn. In Nederland liggen de IC’s inmiddels vol met mensen die geen lucht meer krijgen en aan de beademing liggen. Het is een vreselijke ziekte met een onzekere uitkomst.

In China worden veel mensen naast de reguliere behandeling met medicijnen en beademing ook behandeld met Chinese kruiden. Inmiddels zijn er een aantal formules ontworpen die veelvuldig worden gebruikt en hoopgevende resultaten geven. Uiteraard wordt er veel onderzoek naar de werkzaamheid gedaan, en is meer onderzoek nodig. Wij houden de ontwikkelingen op dit gebied zeer goed bij.

Onze adviezen

  • Blijf zoveel mogelijk binnen
  • Zorg goed voor jezelf. Blijf in beweging met yoga, tai-chi of andere sport
  • Hou contact met je naasten, en verdiep deze contacten. Accepteer het dat het rare tijden zijn, en dat iedereen er op zijn eigen manier mee omgaat. Let ook vooral op de jonge kinderen.
  • Blijf kalm: je kunt de situatie in de wereld toch niet alleen veranderen. Laat je niet gek maken.
  • Blijf in een ritme: slapen, iets doen, ontspannen, eten
  • Eet gezond. Dit is een mooie tijd om te gaan koken en nieuwe recepten te proberen. Wij bakken weer ons eigen brood!
  • Waar mogelijk: draag een mondkapje.
  • Let op je gewicht, eet minder dan normaal, maar wel lekkerder en gezonder
  • Bescherm je keelslijmvliezen met (manuka)honing en je neusgaten met wat olie.
Lingzhi praktijk

Ondersteuning van Lingzhi praktijk

Mocht u onverhoopt toch klachten krijgen, kunt u ons altijd bellen voor advies of meer informatie, ook over de mogelijkheden met Chinese kruiden. Onze praktijk is tot nader order gesloten, maar onze telefoonlijn is gewoon open.

Blijf binnen, blijf gezond, let op elkaar, niet vergeten elke dag te lachen!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.