Endometriose

Endometriose is een ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit weefsel zit dan bijvoorbeeld op het buikvlies, rond de eileiders of de eierstokken. Hoewel de cellen zich niet in de baarmoeder bevinden, reageren ze wel op de hormonale veranderingen tijdens de cyclus, waardoor bloedingen en pijn optreden.

endometriose acupunctuur

Belangrijkste symptomen

Het belangrijkste symptoom is ernstige menstruatiepijn. Andere symptomen kunnen o.a. zijn chronische buikpijn, pijn bij het vrijen, darm- en blaasproblemen. Tussen de 30% en 50% van de vrouwen met endometriose hebben vruchtbaarheidsproblemen.

Oorzaak

De oorzaak van endometriose is nog niet bekend. Men vermoedt een genetische component.

Acupunctuur en endometriose

Met acupunctuur is endometriose niet te genezen. Was het maar waar, want het is een nare klacht. Maar er is wel veel mogelijk! Vanuit Chinees perspectief is endometriose een probleem van de vrije stroom van Qi (energie) en Xue (bloed). Er is pijn omdat er stagnatie is. De strategie met acupunctuurnaalden is er op gericht om de vrije stroom zoveel mogelijk te bevorderen en de stagnatie te verminderen. Dit geeft dan minder pijn. Chinese kruiden, voedingsadviezen en leefstijladviezen zijn vaak behulpzaam om de klachten te verminderen, zeker waar het verminderde vruchtbaarheid betreft.

Meer informatie

Voor het maken van een afspraak of meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.

Reacties zijn gesloten.