Gewrichtsklachten

Een gewricht is het zogenaamde ‘scharnier’ tussen twee botten. Het gladde kraakbeen oppervlak zorgt ervoor dat de botuiteinden gemakkelijk over elkaar heen glijden. Om het gewricht heen zit een gewrichtskapsel. Soms kunnen het bot, kraakbeen of gewrichtskapsel geïrriteerd raken en klachten geven. Mensen die last hebben van gewrichtsklachten, hebben last van de verbinding tussen de botten.

gewrichtsklachten acupunctuur

Pijn en bewegingsbeperking

Bij gewrichtsklachten staan pijn klachten meestal op de voorgrond, het komt ook vaak voor met bewegingsbeperking, stijfheid, zwelling en roodheid. De klachten kunnen voorkomen aan één gewricht of aan meerderen gewrichten tegelijk. Bepaalde bewegingen zijn lastig of lukken niet meer, zoals het opendraaien van een deksel of tillen van een tas. Het kan zijn dat u ‘s nachts niet kunt inslapen of dat u wakker wordt van de pijn. Soms is het moeilijk om precies te zeggen waar de pijn zit.

kniepijn acupunctuur

Oorzaken

Wat kan de oorzaak zijn? Gewrichtsklachten kunnen veroorzaakt door bijvoorbeeld: overbelasting, artrose, of ontsteking (zoals Bacteriële of Reumatoïde artritis). Door zware belasting of overgewicht kunnen bijvoorbeeld de kniegewrichten overbelast raken. Ook door veel herhaling van eenzelfde beweging, zoals bij gebruik van een computermuis of veelvuldig typen, kunnen bijvoorbeeld pols- of elleboog klachten ontstaan. Vaak zijn daarbij niet alleen het gewricht maar ook de spieren en pezen gevoelig. Artrose. Er ontstaat pijn en stijfheid meestal in de heup(en), de knie(ën), aan de basis van de duim of aan de eindkootjes van de vingers. De klachten zijn het ergst als u bijvoorbeeld ’s ochtends uw hand of knie voor het eerst weer beweegt (startpijn).

Is acupunctuur nuttig bij gewrichtsklachten?

Om meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van uw klachten, is het belangrijk om na te gaan hoe de klachten begonnen zijn en wanneer u er het meeste last van heeft. Op de praktijk bekijken we de gewrichten, testen welke bewegingen lastig of pijnlijk zijn en vergelijken de gewrichten onderling.

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditional Chinese Medicine (TCM). In de TCM gaat het om de energiebalans in het lichaam. Bij gewrichtsklachten zijn er meestal blokkades in de energiestroom. De energie- en bloedcirculatie in de energie kanalen (meridianen) worden geblokkeerd doordat pathogene – ziekmakende – energieën als wind, damp en koude, het lichaam zijn binnengedrongen. Deze energie blokkades geven als symptoom altijd pijn. Belangrijk is in alle gevallen om te onderzoeken welke pathogene factoren er aanwezig zijn en welke energie kanalen (meridianen) geblokkeerd zijn.

Meer informatie en/of een afspraak?

Voor meer informatie en/of een afspraak kunt u contact opnemen met één van onze praktijken in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. U bent van harte welkom.

Reacties zijn gesloten.