Menstruatieklachten

De menstruatiecyclus is een prachtig voorbeeld van de werking van yin en yang in het menselijk lichaam. Een cyclus van opbouw en afbraak, van beweging, van Qi en Xue (bloed)

menstruatiecyclus

Acupunctuur en andere Chinese geneeswijzen worden al eeuwenlang gebruikt bij menstruatieproblemen. In de praktijk zien we heel weinig vrouwen die een perfect regelmatige cyclus en klachtenvrije menstruatieperiodes hebben. Sommige vrouwen hebben nog nooit enige regelmaat gekend, anderen zijn overgestapt op de anticonceptiepil, en ervaren daarna problemen. Weer anderen hebben te maken met pijnlijke menstruatie, teveel of te weinig bloedverlies in alle mogelijke varianten. Welke oorzaak er ook is: menstruatieproblemen bemoeilijken het zwanger worden. Het reguleren van de menstruatiecyclus is dan ook de eerste stap bij het verbeteren van de vruchtbaarheid.

Welke menstruatieproblemen reageren goed op acupunctuur?

Vanuit de acupunctuur wordt er wat strenger gedacht over de lengte van de cyclus dan in de gangbare Westerse geneeswijze. Afwijkingen van een normaal ritme zijn opvallende kenmerken.
De volgende problemen komen we regelmatig tegen:

  • te korte cyclus. Een cyclus korter dan 28 dagen of menstruaties die tot 9 dagen te vroeg komen
  • te lange cyclus. Een cyclus die langer duurt dan 30 dagen gedurende tenminste 3 cycli. Sommige cycli kunnen zelfs tot 50 dagen duren.
  • Onregelmatig cycli (metrorrhagia). Cycli die soms kort zijn, soms lang, maar een onvoorspelbaar verloop hebben. Overigens is dit in de regel normaal bij meisjes die net beginnen te menstrueren.
  • Veel bloedverlies (menorrhagia). Cycli die wel een normaal verloop kennen, maar waarbij er sprake is van bovengemiddeld bloedverlies.
  • Pijnlijke cycli (dysmenorrhea). Cycli waarbij sprake kan zijn van pijn vóór, tijdens en/of na de menstruatie. Er kunnen krampen zijn in de onderbuik, onderrug en benen. De pijn kan zo heftig zijn dat er sprake is van misselijkheid, overgeven of zelfs flauwvallen.
  • Tussentijds bloedverlies (spotting).
  • Uitblijven van menstruatiebloeding (amenorrhea). Er is een verschil tussen primaire amenorrhea (geen bloeding tot de leeftijd van 18 jaar) en secundaire amenorrhea (gedurende 3 maanden geen menstruatiebloeding). Dit is vrij normaal na een bevalling of tijdens borstvoeding. Uiteraard moet ook zwangerschap worden uitgesloten.
  • PMS. Hierover is meer te lezen via deze link.

Oorzaken van menstruatieproblemen

Stress en spanningen, leefstijl, voeding, heftige emoties, lange werkweken en andere factoren kunnen allemaal bijdragen aan menstruele problemen. Tijdens een acupunctuurconsult komen deze aspecten allemaal aan de orde. Natuurlijk is het verstandig om ook naar de huisarts te gaan. Deze kan bijvoorbeeld bloed prikken om het hormonale beeld te bepalen.

Onvruchtbaarheid en menstruatieproblemen

Vaak is een onvervulde kinderwens een reden om een bezoek te brengen aan een acupuncturist. Als er menstruele onregelmatigheden zijn, is dat één van de aanknopingspunten om de energiehuishouding van het lichaam weer te herstellen.
Meer over onvruchtbaarheid en zwangerschapswens kunt u lezen via deze link.

Diagnose
Een consult bij Lingzhi praktijk voor acupunctuur begint met het stellen van een diagnose. Dit gebeurt in een vraaggesprek, waarbij op een systematische manier uw gezondheidsproblemen in zijn geheel aan de orde komen, daarnaast bekijken we de tong, voelen we de pols en kijken in de ogen (de spiegel van de ziel). De laatste methoden geven een goed beeld van uw energetisch functioneren en de ernst van de klachten. Ook geeft dit een prognose voor de duur van de behandeling en de mate van herstel. Het behandelplan wordt met u besproken.

Klassieke en electro-acupunctuur

Wij werken met klassieke acupunctuur, dat betekent dat naalden overal op het lichaam gezet kunnen worden. De naalden zijn steriel verpakt en worden altijd maar één keer gebruikt. Het inbrengen van de naalden doet geen pijn: vaak voelt u een soort tinteling, een wat zwaar gevoel of het bewegen van energie. De behandeling duurt ongeveer een uur. Bij  pijnklachten (zoals nek- en rugklachten, schouder- of knieklachten) versterken we het effect van de behandeling door de naalden elektrisch te stimuleren.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op.

Reacties zijn gesloten.