Premenstruele klachten

Acupunctuur bij prémenstruele klachten (PMS).

PMS of het premenstruele syndroom is de verzamelnaam voor het aantal lichamelijke en emotionele symptomen die veel vrouwen ervaren in de dagen of soms zelf weken voor de menstruatie. De meeste vrouwen ervaren wel enige vorm van PMS, zoals bijvoorbeeld slapeloosheid, een opgezet gevoel, gespannen borsten of een kort lontje. Acné is ook een veelvoorkomend symptoom bij PMS. Met acupunctuur wordt de PMS bestreden door de lichaamsenergie (qi) en de bloedcirculatie te reguleren, de geest te kalmeren en de menstruatiecyclus te reguleren waar nodig. Acupunctuur helpt vaak bijzonder goed bij gevoelige borsten, en bij een opgeblazen buik, als de PMS symptomen de spijsvertering verstoren. Ook helpt acupunctuur bij het verbeteren van de stemming. Sommige acupunctuurpunten en kruiden helpen bij het voorkomen en bestrijden van acné.

Oorzaken van PMS

De precieze oorzaak van PMS is eigenlijk nog onbekend. De Chinese Geneeskunde ziet een verstoring van het evenwicht van een aantal organen die betrokken zijn bij de menstruatie (zoals Lever en Nier) als een belangrijke oorzaak. Door dit evenwicht te herstellen worden de symptomen verlicht.

In wetenschappelijke onderzoeken naar PMS worden vaak normale hormonale waarden gevonden. Men zoekt in de richting van een interactie tussen de neurotransmitters (de chemie van het zenuwstelsel) en de hormonen. Net zoals bij migraine. Een wetenschappelijk onderzoek stelt dat er een tekort is van een beta-endorfine, een neurotransmitter die ook bekend is in enkele onderzoeken naar de werking van acupunctuur. Mogelijk is dat ook de reden dat acupunctuur vaak helpt bij PMS klachten.

Bekende risicofacturen bij PMS zijn overmatig caffeïnegebruik, veel stress, somberheid en depressie en familieleden die ook PMS klachten hebben. Een tekort aan vitamines (m.n. Vitamine D) en mineralen (m.n. magnesium) kan ook van invloed zijn op PMS.

PMS en acupunctuur

Met acupunctuur wordt de energie (Qi) en de bloedcirculatie van het lichaam gereguleerd. Punten worden gekozen om de energie van de organen die betrokken zijn bij de PMS en de menstruatie te reguleren. Het Bloed (Xue) wordt gevoed en de menstruatie wordt gereguleerd waar nodig. Acupunctuur is zinvol bij het verbeteren van de stemming, het verminderen van slapeloosheid en bij het reguleren van de spijsvertering en stoelgang.

 

Heeft u vragen of wilt u een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op.

 

 

Reacties zijn gesloten.