Prostaatklachten komen veel voor. De prostaat is een kleine klier net onder de blaas van een man. Het omcirkelt de urinebuis. Via de urinebuis verlaten urine en zaad het mannelijk lichaam. De prostaat voegt vloeistoffen en voedingsstoffen toe aan het zaad.
Een vergrote prostaat is in het algemeen gesproken een normaal verschijnsel bij het ouder worden. Er wordt gezegd dat alle mannen een vergrote prostaat hebben als ze maar lang genoeg leven. De prostaat wordt groter en dit kan het plassen bemoeilijken omdat de klier als het ware de urinebuis dichtdrukt of tegen de blaas drukt.
Men spreekt ook wel van benigne hypertrofie. Benigne wil zeggen goedaardig, er is geen sprake van kanker en er is ook geen sprake van een verhoogd risico op prostaatkanker.

Wat zijn de symptomen bij een vergrote prostaat?
Minder dan de helft van de mannen met een vergrote prostaat hebben klachten. De volgende symptomen komen vaak voor:
- nadruppelen na het plassen
- gevoel niet leeg te plassen
- incontinentie
- veelvuldig ’s nachts moeten plassen
- pijn bij het plassen
- plas komt moeilijk of met een vertraging op gang
- plotselinge hoge nood
- zwakke urinestraal

Oorzaak van een vergrote prostaat
De oorzaak van een vergrote prostaat is eigenlijk nog onbekend. Er is een duidelijke relatie met het normale proces van ouder worden.
In wetenschappelijk onderzoek is opgemerkt dat mannen bij wie op jonge leeftijd de testikels zijn verwijderd, geen vergrote prostaat ontwikkelen. Als de testikels worden verwijderd na het optreden van vergroten van de prostaat, krimpt de prostaat in de meeste gevallen weer naar het normale formaat. Er wordt verondersteld dat er een relatie is tussen een proces in de testikels en het ontwikkelen van een vergrote prostaat.
Diagnose en behandeling in de Westerse geneeskunde
De huisarts zal in de meeste gevallen bij een vermoeden van een vergrote prostaat een rectaal onderzoek uitvoeren om de grootte van de prostaat te bepalen. Daarnaast kan de huisarts of de uroloog nog enkele andere onderzoeken uitvoeren zoals het meten van de kracht van de straal, en een test of er sprake is van leegplassen van de blaas. Meestal wordt ook de urine onderzocht om te kijken of er sprake is van bloed in de urine of een infectie. Met een PSA bloedonderzoek wordt bekeken of er onverhoopt toch sprake is van prostaatkanker.
De meeste artsen voeren een terughoudend en afwachtend beleid bij een vergrote prostaat. Wanneer het nodig is worden er uiteraard wel passende maatregelen genomen. Er kunnen medicijnen worden voorgeschreven of er kan chirurgisch worden ingegrepen.

Diagnose in de Chinese geneeskunde
De Chinese geneeskunde is duizenden jaren geleden ontwikkeld en kennen dus niet de moderne onderzoeken die de huidige Westerse geneeskunde tot haar beschikking heeft. Wij moeten het dus doen met uw antwoorden op onze gerichte vragen naar uw klachten. Daarnaast maken we gebruik van onze eigen diagnostische methoden zoals pols, tong en buikpalpatie. Alle gegevens samen leiden tot een diagnose, of patroon van disharmonie en dit vormt de basis voor het behandelplan.
Behandelwijze in de Chinese geneeskunde
Het patroon van disharmonie leidt tot een behandelplan. Dit is per definitie gericht op u, als individueel persoon, met uw individuele klachten, en ook gericht op u als mens, niet alleen als mens met een vergrote prostaat. Met acupunctuur, eventuele kruiden, voedings- en leefstijladviezen hopen we uw klachten effectief te verlichten.
Meer informatie en/of een afspraak?
Als u nog vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen via deze pagina. U bent van harte welkom in één van onze praktijken in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag.