Qi en pijn

Qi (spreek uit Tsjie) is de energie die yin en yang verbindt. Qi betekent energie of vitale kracht. Wanneer er een vrije stroming is van qi zijn yin en yang en dus de hele persoon in balans. Maar wanneer de qi stagneert kan dat tot ziekte leiden. Pijn is altijd het gevolg van een blokkade in de normale stroom van qi en/of bloed. Pijn kan behandeld worden door regulatie en bevordering van de qi- en bloedstroom. De Chinese geneeskunde onderscheidt verschillende pijntypen. Door de verschillende vormen worden we attent gemaakt op de onderliggende oorzaak van de klachten.

Doffe pijn

Wanneer de pijn bij vermoeidheid en honger erger wordt, en bij rust en eten verbetert, of wanneer de pijn bij massage en druk verbetert en wanneer de pijn niet scherp is, is dit een indicatie van deficiëntie van qi of bloed. Meestal treedt de pijn overal in het lichaam op.

Zwaarte en stijfheid

De symptomen zijn een doffe en zeurende pijn. Vaak erger bij vochtig weer. Er is een verbetering na bewegen of een hete douche. De pijn kan ook kramp zijn. Dit is een indicatie voor Kou-damp in de meridianen. Deze pijn treedt meestal op in de gewrichten, de rug en nek-regio.

Pijn met hitte-tekens

De symptomen wijzen op plaatselijke ontsteking van de gewrichten met roodheid en pijn, vaak vergezeld van symptomen zoals koorts. Deze pijn wordt meestal erger na het drinken van koffie of alcohol. De locatie kan elk gewricht zijn.

Stekende en doordringende pijn

De symptomen zijn een plaatselijke hevige pijn. Bij aanraking is het gebied gevoelig. Niets lijkt te helpen. Verschillende locaties zijn mogelijk, zoals spieren, gewrichten, hoofd of ledematen.

Reacties zijn gesloten.