Rugpijn

Rugklachten zijn er in veel vormen. We zien acute en hevige pijnen, minder acute en minder heftige pijnen, pijn met of zonder uitstraling naar de benen, en met veel of weinig bewegingsbeperking. Rugpijn heeft grote maatschappelijk-economische gevolgen door arbeidsverzuim en arbeidsongeschiktheid. Over de oorzaak van de meeste rugklachten zijn de geleerden het nog niet eens. In veel gevallen wordt het natuurlijk beloop afgewacht en volstaan met het voorschrijven van pijnstillende medicatie. Gelukkig is de prognose meestal goed en verdwijnen de klachten na kortere of langere tijd. Blijven bewegen helpt meestal.

 

Rugklachten in de Chinese geneeswijzen

Bij pijn is er altijd sprake van een belemmering van de vrije stroom van ‘bloed’ en/of ‘qi’. In dit geval kan dat komen door een soort kneuzing of verstuiking door een bepaalde beweging (bv veter strikken). Soms ontstaat het ook zonder een duidelijke aanleiding. Vaak zijn de meridianen in de onderrug aangedaan (bijvoorbeeld de Blaasmeridiaan, de DuMai of de Galblaasmeridiaan). Ook kan er sprake zijn van een vermindering van de energie van de Nieren. Meestal zien we in dat laatste geval nog enkele andere symptomen zoals bijvoorbeeld oorklachten of knieklachten. Als er sprake is van uitstraling naar één of beide benen zien we dit vaak in het verloop van één van de meridianen in het been. Een belangrijk acupunctuurpunt dat vaak gekozen wordt bij lage rugklachten is het punt Blaas 40 (Weizhong), dit ligt in de knieholte.

 

De lage rug is in de Chinese geneeswijzen de plaats waar het metaforische lichaamsvuur brandt. Deze plek moet dus warm gehouden worden en beschut. Het indringen van kou of vocht in dit gebied leidt dan tot verkrampte spieren en pezen. Snel afkoelen na sporten, te weinig warmhoudende kleding of werken met een “bouwvakkersdecolleté” in combinatie met een verminderde afweer geeft dus vaak lage rugpijn. Langdurig te weinig rusten en jezelf te zwaar belasten put de energie van de Nier uit, waardoor ook rugklachten kunnen ontstaan. In sommige gevallen zien we dat juist té weinig of té eenzijdige beweging leidt tot een verzwakking van de wervelkolom wat op termijn kan leiden tot rugpijn.

Wetenschappelijk onderzoek

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat acupunctuur effectief is doordat er natuurlijke endorfinen vrijkomen waardoor de pijnprikkels op een andere manier waargenomen worden. (Pomeranz, 1987) Verder kan de ontsteking verminderen doordat er vasculaire en immunomodulerende factoren vrijkomen (Zijlstra, 2003) Door verbetering van de lokale circulatie verbetert de beweeglijkheid van het gewricht en vermindert de stijfheid van de betrokken spieren.

Wat kunt u verwachten bij uw eerste bezoek aan Lingzhi praktijk?

Bij uw eerste bezoek worden u allerlei vragen gesteld over uw gezondheidsklachten en de geschiedenis daarvan. Ook worden er algemene vragen gesteld over uw eetlust, uw energieniveau, uw leefstijl etcetera. Met uw antwoorden probeert de therapeut een compleet beeld te krijgen van uw huidige gezondheidstoestand in Chinese termen. Ook wordt er gebruik gemaakt van een tong- en polsdiagnose.

Meer informatie

Chinese geneeswijzen kijken naar u als mens, met uw eigen unieke ervaringen, ziektegeschiedenis en levenspatroon. Daarom zijn er geen standaard-oplossingen, geen standaard adviezen en standaard diëten. Een consult is altijd maatwerk. Voor meer informatie en/of een vrijblijvende afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen.

Klassieke en electro-acupunctuur

Wij werken met klassieke acupunctuur, dat betekent dat naalden overal op het lichaam gezet kunnen worden. De naalden zijn steriel verpakt en worden altijd maar één keer gebruikt. Het inbrengen van de naalden doet geen pijn: vaak voelt u een soort tinteling, een wat zwaar gevoel of het bewegen van energie. De behandeling duurt ongeveer een uur. Bij  pijnklachten (zoals nek- en rugklachten, schouder- of knieklachten) versterken we het effect van de behandeling door de naalden elektrisch te stimuleren.

Reacties zijn gesloten.