Schouderklachten

De schouder is een geweldig gewricht! De ingewikkelde structuur van de schouder maakt enorm veel bewegingen mogelijk. We kunnen onze armen alle kanten op bewegen dankzij de flexibiliteit van dit gewricht. De keerzijde van deze voordelen is dat het slecht en langzaam geneest als er schade is opgetreden. Het is dus zaak om schade zoveel mogelijk te voorkomen.

schouderpijn

Chinese geneeswijzen

Chinese geneeswijzen en schouderklachten gaan zeer goed samen. Acupunctuur helpt vooral goed bij het verbeteren van de circulatie van ’Qi’en ‘Bloed’. Qi en Bloed zijn de helende en herstellende krachten van het lichaam. De Chinezen zeggen dat pijn ontstaat door een stagnatie in de vrije stroom. Door deze stroom met Chinese geneeswijzen te verbeteren verdwijnt de pijn en is er ruimte voor herstel.

Slijmbeursontsteking

Slijmbeursontsteking of bursitis in een ontsteking van de bursa in het schoudergewricht. Een bursa is een met vocht gevuld zakje dat als een soort kussentje functioneert en de wrijving voor het lichaam op bepaalde gevoelige plaatsen gaat verminderen, zodat er minder frictie ontstaat en botten, pezen en spieren soepel kunnen bewegen.

Een bursitis kan ontstaat door een verwonding, herhaalde bewegingen of door inklemmingen van weefsel tussen schouderkop en schouderdak.

Mogelijke symptomen van slijmbeursontsteking zijn schouderpijn bij bewegingen ‘boven de macht’, pijn bij het slapen, stijfheid van de schouder, zwelling en roodheid.

schouderpijn en acupunctuur

Tendinitis

Het ‘rotatorenmanchet’ of  ‘rotator cuff’ verwijst naar de spieren en pezen die het schoudergewricht stabiliseren. Bij rotatorentendinitis is er sprake van zwelling en ontsteking van de pezen. Oorzaken kunnen o.a. zijn overbelasting (bijvoorbeeld bij sport), veel ‘boven de macht’ werken. Symptomen zijn o.a. pijn in rust of ’s nachts, bij het liggen op de aangedane schoude, pijn bij bepaalde bewegingen van de arm, gevoel van krachtsverlies bij het heffen van de arm, kraakgeluiden in de schouder bij bepaalde bewegingen.

rotator cuff

Frozen shoulder (adhesieve capsulitis)

Bij Frozen shoulder is er sprake van en ontsteking van het gewrichtskapsel van de schouder. Hierdoor kan er een verdikking en verkleving van het gewrichtskapsel optreden, wat tot flink pijnlijke en langdurige klachten kan leiden.

Meestal is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen.

Naast bovengenoemde problemen zijn er ook nog verschillende vormen van arthritis.

Diagnose en behandeling in de westerse geneeskunde

De huisarts of specialist kan verschillende lichamelijke onderzoeken uitvoeren om te komen tot een juiste diagnose. Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van Röntgen, MRI en CT om te kijken wat er aan de hand is.

Bij de behandeling kan de arts denken aan medicijnen voor pijnbestrijding, ontstekingsremmers, injecties met steroïden, een verwijzing naar fysiotherapie, het voorschrijven van oefeningen of in ernstige gevallen operaties.

Diagnose en behandeling in de Chinese geneeskunde

Op de pagina’s over Chinese geneeskunde kunt u meer lezen over de meridianen die een soort route afleggen door het menselijk lichaam. Bij een patiënt met pijn is één van de eerste stappen om uit te zoeken welke meridiaan is aangedaan, deze volgt vaak een spoor over de desbetreffende regio. Vanuit de klassieke leer is pijn een blokkade van de meridiaan, dus het behandelprincipe is dan ook logischerwijs om de blokkades op te lossen. Dit kan gelukkig vaak met acupunctuurnaalden of soms met cupping. Bij schouderpijn helpt het vaak heel goed om de naalden elektrisch te stimuleren. Hiervan maken we dan ook veelvuldig gebruik. Met kruiden werk je vanuit de binnenkant aan het openen van de meridianen.

Preventie

Wij nemen ook de tijd om uw algehele gezondheid door te nemen. Door uw gezondheid in het algemeen te verbeteren, is de kans op herhaling van klachten verminderd. Preventie is altijd beter dan wachten op gezondheidsklachten en dan pas te handelen.

De Chinese theorie stelt daarnaast ook dat het mogelijk is om alleen de schouderklachten te verhelpen. Als echter de pijn weer terugkomt als de Westerse of Chinese behandelwijzen stoppen, is de kans groot  dat de oorzaak ergens anders ligt dan in de schouder zelf. Als je dus alleen maar het symptoom (schouderpijn) bestrijdt en niet de onderliggende oorzaak, schiet je daar als pijnlijder niets mee op. Vandaar dat in de Chinese geneeskunde altijd de gehele mens holistisch wordt behandeld.

Afspraak en meer informatie

Om een afspraak te maken voor uw schouderpijn kunt u naar onze afspraakpagina gaan. Als u andere vragen heeft of meer informatie wenst kunt u altijd contact met ons opnemen.

Reacties zijn gesloten.