Sinusitis

Wat is sinusitis?

Sinusitis of bijholteontsteking, wordt veroorzaakt door bacteriën, virussen of soms een allergie in de slijmvliezen van de beenholten in het voorhoofd aan de neuswortel. Dit is dikwijls een gevolg van een verkoudheid, waardoor dik slijm de bijholten, die door kanaaltjes in verbinding staan met de neus, worden gevuld. Dit heeft tot gevolg een pijnlijk en drukkend gevoel aan de bovenkant van het gelaat en rond de ogen. Ook is er soms sprake van hoofdpijn. De aandoening komt vooral veel voor bij volwassenen. De ontstekingen kunnen een chronisch karakter krijgen. Leegzuigen van de holten kan dan nodig gevonden worden. Een KNO-arts kan met een CT-scan van het hoofd goed zien waar de problemen zich voordoen.

sinusitis acupuncture

Verschil tussen acute en chronische sinusitis

Acute sinusitis is een normale complicatie van een verkoudheid en gaat meestal met een paar dagen weer over. Bij chronische sinusitis zijn de bijholten heel vaak of zelfs continu verstopt. Ze zijn dan gevuld met slijm dat vaak geïnfecteerd is.

Klachten

Sinusitis geeft meestal veel klachten:

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Niet helder kunnen nadenken
  • Neusverstopping
  • Hoestklachten

Hoe krijg je het?

Soms ligt de aanleiding voor chronische sinusitis in een allergie (bijvoorbeeld hooikoorts) waardoor de slijmvliezen van de neus en de bijholten voortdurend geïrriteerd zijn. Soms ook is een ‘eenvoudige’ sinusitis niet geheel ‘weggewerkt’, waardoor een nieuwe verkoudheid meteen weer een sinusitis wordt.

Hoe kom je ervan af? De westerse benadering

Een huismiddeltje bij een acute sinisitis als complicatie van een verkoudheid is het spoelen met zout water. Bij de drogist verkopen ze Otrivin. Otrivin is een geneesmiddel met de werkende stof Xylometazoline, dit is een middel dat het neusslijmvlies doet slinken. Het vernauwt de bloedvaatjes in het neusslijmvlies. Een Westerse arts zal een antibiotica kuur voorschrijven als er sprake is van een bacteriële infectie. Chronische sinusitis wordt aangepakt met ontstekingsremmers en/of een antibioticakuur. Vaak helpen deze niet goed. Als er een verwijzing naar een KNO arts volgt zal deze vaak de holten leegzuigen. Veel mensen hebben korte tijd na deze behandeling weer dezelfde klachten. Kortom: de Westerse benadering is niet echt succesvol.

Hoe kom je ervan af? De benadering van onze praktijk

Het probleem bij sinusitis is het slijm. Het slijm in de neusholten is de voedingsbodem voor bacterieën. Als het slijm dus niet wordt aangepakt zorgen de bacteriën ervoor dat de klachten voortduren en verder verergeren. Met kruiden die het slijm oplossen bereiken wij over het algemeen zulke goede resultaten dat zelfs cliënten uit andere delen van de wereld ons weten te vinden. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat onze aanpak van het probleem pittig is, maar de meeste cliënten zeggen achteraf dat het de moeite waard is geweest. Aan het eind zijn ze letterlijk ‘opgelucht’ : ze kunnen weer ademen! Het volle gevoel is weg en de hoofdpijn is verdwenen..

Meer informatie en/of een afspraak

Voor meer informatie en/of het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen. U bent van harte welkom in één van onze praktijken in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Ervaringen van andere cliënten kunt u hier nalezen. Ook is er een video beschikbaar.

Reacties zijn gesloten.