Obstipatie

Wat is het?
Obstipatie (ook wel constipatie of verstopping genoemd) is een veelvoorkomende klacht. Medisch gezien is er sprake van obstipatie als u één tot drie keer week harde ontlasting hebt. Vaak gaat dit samen met een opgeblazen gevoel of buikkrampen. Hoe vaak mensen naar het toilet moeten verschilt per persoon en varieert van drie keer per dag tot drie keer per week. Bij obstipatie is de doorvoer van voedsel door de dikke darm vertraagd. Dit kan komen door te weinig drinken, te weinig vezelrijke voeding, oudere leeftijd, gebrek aan lichaamsbeweging,  als bijwerking van bepaalde medicijnen, soms bij zwangerschap en ziekte. De klacht is soms hinderlijk, maar meestal niet ernstig. Als het niet vanzelf overgaat kunt u last krijgen van aambeien. Uiteraard moet u wel naar de huisarts gaan als de klacht langdurig aanhoudt en u er veel last van heeft. Nader onderzoek is dan geboden.

Zelf doen
Op vaste tijden eten van vezelrijk voedsel, het drinken van voldoende water en meer bewegen zijn de beste maatregelen die u zelf kunt nemen.  Het overmatig of uit gewoonte gebruiken van laxeermiddelen is in de meeste gevallen schadelijk en kan de obstipatie zelfs verergeren. Gebruik die middelen dus enkel in overleg met de huisarts.

Chinese zienswijze
De Chinese geneeskunde bekijkt de mens in zijn geheel. Hoe kan het dat u op dit moment last heeft van obstipatie?  Is er iets veranderd in uw leven? Zijn er andere veranderingen in uw gezondheidstoestand? We kijken naar de oorzaak van de klachten en proberen met acupunctuur en adviezen zowel de oorzaak aan te pakken als ook de klachten te verminderen.

Onze aanpak
Als u bij ons komt beginnen we daarom altijd met het stellen van en diagnose volgens de Chinese geneeswijzen: we vragen naar uw leefwijze, de kwaliteit van uw slaap, uw voedingsgewoonten en ontlastingspatroon. Onderdeel van de diagnose is ook een pols- en tongdiagnose. De oude Chinezen hebben geleerd dat de tong een weerspiegeling is van het functioneren van het lichaam. We kijken naar de kleur van de tong, de vorm en het beslag (het laagje op de tong). De pols geeft eveneens een beeld van het energetisch functioneren van het lichaam. Vaak kijken we ook in de ogen – de spiegel van de ziel. Met alle informatie stellen we een diagnose volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde. De diagnose leidt tot een behandelplan. In het behandelplan staat onder meer hoe we de klacht willen oplossen of verminderen en hoeveel behandelingen we nodig denken te hebben. Dit behandelplan wordt met u besproken.

Reacties zijn gesloten.